კულინარიული რეცეპტები, ქართული და უცხოური სამზარეულო

N

  • შნიცელი “პარიზულად”
  • თევხი ხახვში
  • თევზი პამინდორში”ბერძნულად”
  • თევზი”უხა”
  • თევზის სუპი “ტუნისურად”
  • ძაძიკი ბერძნული სოუსი
  • კუჭმაჭი
  • ღომი
  • მჭადი
  • წითელი პომიდორი ნიგვზით
  • მოხარშული ბადრიჯანი ნიგვზით
  • Home
  • პირველი თავი კერძები
    • კერძები საქონლის ხორცით
    • კერძები ღორის ხორცით
    • კერძები ფრინველის ხორცით
    • სუპები
  • მეორე თავი კერძები
  • სალათები
  • მწნილები საწებლები
    • მწნილები
    • საწებლები
  • დესერტები
    • ტორტები
    • სასმელები
    • მურაბები
  • სამარხვო კერძები
    • სამარხვო სალათები
    • სამარხვო ნამცხვრები
  • დაგვიმეგობრდით
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Pinterest
    • RSS Feed
    • Linked
    • Youtube

როგორ მოვამზადოთ ტოლმა

ივლ 04, 2013 კერძები საქონლის ხორცით, პირველი თავი კერძები


rogor gavaketot tolma

rogor gavaketot tolma

მათ, ვისაც ტოლმა ძალიან უყვარს და მისი მომზადების წესი აინტერესებს, შეუძლიათ შემდეგი ინგრედიენტები ერთ–ერთი რესტორნის მზარეულისგან ჩაიწერონ. ტოლმის ნაირგვარობაზე რესტორნის შეფ–მზარეულს, მაყვალა ნიკურაძეს, ვესაუბრეთ.

– როგორი ტოლმა არსებობს? 

– სხვადასხვა პრინციპით მომზადებული ტოლმა არსებობს: ვაზის ფოთლით, კომბოსტოს ფურცლებით, ბადრიჯნით და ბულგარული წიწაკით. მისი ნაირგვარობა წელიწადის სხვადასხვა სეზონითაა განპირობებული. თუმცა, ვაზის ფოთლებში გახვეული ტოლმა მთელი წლის საუკეთესო კერძია.

– ტოლმის მომზადებისას რას უნდა მივაქციოთ ყურადღება? 

– შიგთავსი გემრიელად და ნოყიერად უნდა იყოს შეზავებული. არ უნდა მოგივიდეთ ბევრი ბრინჯი და, რაც მთავარია, ინგრედიენტების მომზადებისას მარილი და წიწაკა არ უნდა გამოიკვეთოს. ვაზის ფოთლის მოხვევა არც ისე ადვილია. ყველას კარგად შეხვეული ტოლმა ვერ გამოუვა. ტოლმასაც თავისი პრინციპები აქვს. ეს ისეთივე ნიუანსია, როგორც ხინკლის მოხვევა. სწორედ ამიტომ დიდი მნიშვნელობა აქვს ფოთოლსაც, რომლითაც ტოლმა იხვევა.

ტოლმა ვაზის ფოთლით 

მომზადება: საგულდაგულოდ შეარჩიეთ ვაზის ფოთოლი. სასურველია, შეიძინოთ გამზადებული, რადგანაც ვაზის ფოთლის სატოლმედ მომზადებას თავისი სპეციფიკა აქვს. გამზადებულ ვაზის ფოთოლს წყალი გადაავლეთ და გადასახვევად მოამზადეთ.

შიგთავსისთვის დაგვჭირდება: გატარებული ღორისა და ძროხის ხორცის ნარევი, ფარშირებული, თუმცა აუცილებელია, ფარში იყოს ახალი და ჰქონდეს კარგი სუნი. მოვხარშოთ ბრინჯი, სასურველია იტალიური. ისე მოვხარშოთ, რომ ერთმანეთში არ შეიზილოს, შემდეგ გატარებულ ხორცში ავურიოთ, დავამატოთ ცოტაოდენი დანაყილი ცოცხალი ქინძი და ნიორი. თვალით გავზომოთ რაოდენობა. დავამატოთ გემოვნების მიხედვით წიწაკა და მარილი. ამის შემდეგ ვაზის ფოთლებში ჩავდოთ გამზადებული ფარში, შევახვიოთ და სათითაოდ ჩავაწყოთ ქვაბში, ზემოდან დავადოთ თეფში, თეფშზე მოვათავსოთ ქვასანაყის ქვა, რათა ფოთლები არ გაიშალოს. ჩავამატოთ ცოტაოდენი წყალი და მოვასხათ მოშუშული ხახვი. ხახვი მოვშუშოთ ზეთთან ერთად, თუმცა ვეცადოთ, რომ ხახვი კარგად იყოს დაჭრილი.

– როგორ კეთდება ტოლმა კომბოსტოს ფოთლებით? 

– აბსოლუტურად ყველა პროცედურა ჩვენ უნდა გავაკეთოთ. იქ, სადაც ვაზის ფოთლები გამზადებული იყიდება და მას მოხვევის მეტი არაფერი სჭირდება, აქ პირიქითაა, კომბოსტო უნდა მოვხარშოთ. კომბოსტოს ფურცლებით მომზადებულ ტოლმას სხვა გემო აქვს, აბსოლუტურად განსხვავებულია და ტომატიც უკეთდება.

– რომელი უფრო მოთხოვნადია? 

– რა თქმა უნდა, ვაზის ტოლმა დელიკატესია. თუმცა, ვერ განვასხვავებ მოთხოვნადობით, რადგან ჩვენს სტუმრებს კობოსტოს ტოლმაც არა ნაკლებად უყვართ.

ტოლმა კომბოსტოს ფურცლებით 

მომზადების წესი: კარგად შეარჩიეთ კომბოსტო, აუცილებლად უნდა იყოს მსუბუქი და თხელფურცლიანი. მოხარშვა არ უნდა უჭირდეს. მოხარშვის შემდეგ, დააცალკევეთ ფურცლები და გააცივეთ. ცალკე მოამზადეთ ფარში. კარგად შეზილეთ ოდნავ მოხარშულ იტალიურ ბრინჯთან ერთად. მარილი და წიწაკა ცოტა უქენით, რადგან ამ ყველაფერს ბოლოსკენაც გამოვიყენებთ. ცალკე ტაფაზე მოშუშეთ ხახვი ტომატთან ერთად. დიასახლისებს მოსწონთ ცოცხალი პროდუქცია და ხახვთან ერთად პამიდორს შუშავენ, თუმცა, ეს ყველაფერი ტოლმას არ უხდება და უმჯობესია, ტომატი გამოიყენოთ. იგივე პრინციპით შეახვიეთ და იგივე პრინციპით მოხარშეთ, როგორც ვაზის ტოლმა.

– როგორ კეთდება სამარხვო ტოლმა? 

– სამარხვო ტოლმა ყველაზე საღი პროდუქციისგან – ბოსტნეულისგან კეთდება. ეს მართლაც, რომ სასარგებლოა ორგანიზმისთვის. თუმცა, ზამთარში ცოტა რთულია მოძებნო ამგვარი პროდუქცია. ამ სეზონზე კი შეგიძლიათ მოამზადოთ ბოსტნეულის ტოლმა.

– რამდენად სასარგებლოა ბოსტნეულის ტოლმა? 

– თუ ყველაფერი ახალი ბოსტნეულით მომზადდა და აუცილებლად გაუკეთდა ის ინგრედიენტები, რასაც ჩაგაწერინებთ, დარწმუნებული ვარ მავნებელი ნამდვილად არ იქნება. ალბათ, ყველას გსმენიათ იხვის ტოლმაზე. ამას ხუმრობით ერთმანეთს ვეუბნებით, თუმცა, არავის გაუსინჯავს და ეს ყველაფერი მარტო მითის დონეზე რჩება, ამიტომ, სანამ არ გასინჯავთ, ნამდვილად ვერ დარწმუნდებით მის სარგებლიანობაში. იხვის ტოლმისა არ ვიცი, მაგრამ ბოსტნეულის ტოლმა ნამდვილად გემრიელია და სამარხვო დღეებში ცივ და ცხელ კერძებში ერთ–ერთი მოთხოვნადი საჭმელია.

ტოლმა ბოსტნეულით: 

მომზადებისთვის დაგვჭირდება: ბულგარული წიწაკა საშუალო ზომის – 12 ცალი; 0.5 ჭიქა – უკურკო ზეთისხილი, 1 ჭიქა – მოხარშული ოსპი, 1 ცალი – მოხარშული სტაფილო, 1 პატარა კონა – პიტნა, 1–2 სუფრის კოვზი – ზეითუნის ზეთი, ლიმონის წვენი, მარილი და შავი პილპილი – გემოვნებით.

მომზადება: ბულგარული წიწაკა კარგად გარეცხეთ. დამდუღრეთ ისე, რომ არ დაიშალოს. ჩავტენოთ მასა ბულგარულ წიწაკაში და მოვაყაროთ გემოვნების მიხედვით მარილი და შავი წიწაკა. მივირთვათ ცივად, რადგან ბოსტნეულმა სარგებლიანობა არ დაკარგოს.

კომენტარები

კომენტარი

Reviews

  • Criteria 1 - 65%
  • Criteria 2 - 55%
  • Criteria 3 - 65%
  • Criteria 4 - 50%
  • Total Score 58%

  • tolma, კერძები საქონლის ხორცით, პირველი თავი კერძები, ტოლმა
ყველის სუპი კუბდარი
loading...

მსგავსი რეცეპტები
  • შნიცელი “პარიზულად”
    შნიცელი...

    ოქტ 25, 2017

  • ხაშლამა
    ხაშლამა

    სექ 28, 2017

  • ლობიოთი გატენილი ბულგარული წიწაკა
    ლობიოთი...

    სექ 20, 2017

  • სუკი შამფურზე
    სუკი შამფურზე

    სექ 18, 2017

სხვა ამ კატეგორიიდან
  • შილაფლავი აჭარულად
    შილაფლავი...

    ოქტ 04, 2017

  • უზბეკური ფლავი
    უზბეკური

    სექ 28, 2017

  • შემწვარი ძროხის ხორცი ყველით
    შემწვარი...

    სექ 28, 2017

  • მოშუშლი ღვიძლი
    მოშუშლი

    სექ 28, 2017


  • სალათები
  • სამარხვო კერძები
  • წითელი პომიდორი ნიგვზით
    წითელი პომიდორი ნიგვზით

    ოქტ 16, 2017

      ინგრედინეტები: 1 კილოგრამი პომიდორი ნიგოზი 200 გრამი ხახვი 2-3 თავი ნიორი 1-2 კბილი...
    სრულად
  • მოხარშული ბადრიჯანი ნიგვზით
    მოხარშული ბადრიჯანი...

    ოქტ 16, 2017

    ინგრედიენტები: ბადრიჯანი ნახევარი კილო ნიგოზი 200 გრამი ხახვი 2-3 ნიორი 1-2 კბილი...
    სრულად
  • დატენილი ვაშლი
    დატენილი ვაშლი

    სექ 27, 2017

      ინგრედიენტე: 1,5 კგ ვაშლი 500 გრამი ხაჭო ნახევარი ჭიქა ქიშმიში 30 გრ კარაქი 8 კვერცხის...
    სრულად
  • ბულგარული წიწაკა ბოსტნეულით
    ბულგარული წიწაკა...

    მაი 31, 2015

        ბულგარული წიწაკა ბოსტნეულით   მასალა: ბულგარული წიწაკა 8ც. ბრინჯი 1 ჭიქა...
    სრულად
  • შემწვარი კარტოფილი სოკოთი “სამარხვო”
    შემწვარი კარტოფილი სოკოთი...

    მაი 27, 2015

      შემწვარი კარტოფილი სოკოთი “სამარხვო” მასალა: კარტოფილი 500გრ. მოხარშული სოკო...
    სრულად
  • კარტოფილის სალათა
    კარტოფილის სალათა

    აპრ 01, 2014

    საჭირო მასალა: კარტოფილი – 5-6ც. პატარა ქინძი – 1 კონა ოხრახუში – 1 კონა მწვანე...
    სრულად
loading...

კატეგორიები

  • ალკოჰოლიანი სასმელები
  • დესერტი
  • თევზეული
  • კამპოტები
  • კერძები საქონლის ხორცით
  • კერძები სოკოთი
  • კერძები ფრინველის ხორცით
  • კერძები ღორის ხორცით
  • კექსები
  • კონსერვები
  • კონსერვები
  • კოქტეილები
  • მეორე თავი კერძები
  • მურაბები
  • მწნილები
  • მწნილები და საწებლები
  • ნამცხვრები
  • პირველი თავი კერძები
  • პიცა
  • სალათები
  • სამარხვო კერძები
  • სამარხვო კერძები
  • სამარხვო ფხალეული
  • სამარხვო ცომეული
  • სამარხვო-დესერტები
  • სამარხვო-ნამცხვრები
  • სამარხვო-სალათები
  • სამარხვო-ღვეზელები
  • სასმელები
  • საწებლები
  • სუპები
  • სხვადასხვა
  • ტორტები
  • უალკოჰოლო სასმელები
  • ფხალეული
  • ღვეზელები
  • ცომეული
  • ცომეული

ბოლო ნანახი

  • წიწიბურას სუპი
    წიწიბურას სუპი

    თებ 12, 2014 0

    საჭირო მასალა: წიწიბურა 1,5...
  • ყველის სუპი
    ყველის სუპი

    ივლ 04, 2013 0

    მასალა: • 500 გრ ქათმის ფილე; • 400...
  • როგორ მოვამზადოთ ტოლმა
    როგორ მოვამზადოთ...

    ივლ 04, 2013 0

    მათ, ვისაც ტოლმა ძალიან...

არქივი

  • ოქტომბერი 2017
  • სექტემბერი 2017
  • თებერვალი 2017
  • ოქტომბერი 2016
  • ივნისი 2016
  • დეკემბერი 2015
  • ოქტომბერი 2015
  • სექტემბერი 2015
  • ივლისი 2015
  • ივნისი 2015
  • მაისი 2015
  • სექტემბერი 2014
  • აგვისტო 2014
  • მაისი 2014
  • აპრილი 2014
  • მარტი 2014
  • თებერვალი 2014
  • იანვარი 2014
  • ივლისი 2013
  • აპრილი 2013
  • აგვისტო 2012

ტეგების ღრუბელი

აჯაფსანდალი ბადრიჯანი ბოსტნეული ბულგარული დესერტი ზეითუნის ზეთი თევზი ისპანახი კარტოფილი კატლეტი კერძები საქონლის ხორცით კერძები ფრინველის ხორცით კვერცხი კიტრი კომპოტი კონსერვები კოქტეილი ლობიო მაწვნის სუპი მდნარი ყველი მჟაუნა მურაბა მწვანე ლობიო მწნილები ნაღები პამიდორი სალათა სალათები სალათის ფოთლები სამარხვო სამარხვო ნამცხვარი სატაცური საქონლის ხორცი საწებელი სოუსი სუპები ტოლმა ფარში ქათმის ფილე ქამა სოკო ღვინო ყველი ცივი სუპი ცომეული ძროხის ხორცი
მარტი 2023
ო ხ ო ხ პ შ კ
« ოქტ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ფესტივალი

Copyright 2008 Kulinar.ge
  • რეკლამა კონტაქტი